Fortuna

Fortuna

Nynke Jaarsma - graad 3

Marsformaat!          Print-at-Home (meer info)

Fortuna verwijst naar ‘Fortuin uit Zee’ te Makkum, vanwaar je uitkijkt over wat ooit één van de belangrijkste scheepsroutes over de Zuiderzee naar Amsterdam was. Vele eeuwen vervoerden schepen hun lading van en naar de Oostzee. Of gingen zuidwaarts, naar Frankrijk en de Middellandse Zee. Dit bracht Makkum welvaart en geluk. De Makkumer Kingma (geboren in 1708) was schipper, reder, scheepsbouwer en koopman. Als koopman verdiende hij een fortuin, waarmee hij in Makkum o.a. een pakhuis en een oliemolen liet bouwen, die noemde hij niet voor niets ‘Fortuin uit Zee’.

Averij of een noordwester storm met hoge waterstanden konden grote problemen opleveren. Menig ongelukkig schip strandde zo aan de lage wal op de Makkumer Waard. Een groot deel van de Makkumers voer zelf op koopvaardij, walvisvaart, schelpen- en loggervisserij. Bij rampspoed werd daarom altijd eerst de bemanning gered. Wat daarna aanspoelde, tjsa, dat is voor …
In de mars is het Makkumer volkslied verwerkt en was in 2019 een cadeau voor het 125-jarige jubileum van Harmonie 'Hallelujah' aldaar.

Klik op de titels voor meer info, mini-score en demo.

   

Terug naar de homepage.

Titel Componist Graad Bezetting Prijs Bestellen
printbaar Fortuna Nynke Jaarsma 3 Harmonie 55,00