Harmonie

Bladmuziek voor harmonie

Het harmonieorkest is één van de drie orkestvormen waar Ferskaat MP bladmuziek voor uitgeeft. De andere twee orkestvormen zijn fanfare en brassband. Tezamen ook wel bekend als HaFaBra. Vanuit onze visie richten wij ons in het bijzonder op de lagere divisies en de jeugdorkesten.

Het harmonieorkest

Het harmonieorkest, ook wel concertband genoemd, is de meest voorkomende blaasmuziekvorm wereldwijd. Op alle continenten kom je harmonieorkesten tegen, zowel professionele (militair) als amateurorkesten. Al deze blaasorkesten bestaan uit blaasinstrumenten en slagwerk. De samenstelling van de blaasinstrumenten verschilt echter per orkestvorm.

Houtblazers

Het harmonieorkest onderscheidt zich door de aanwezigheid van een grote groep houtblazers. De klarinetgroep is de grootste. Verdeeld in 1e, 2e, 3e en basklarinet. In moeilijkere werken (hogere divisie) komt ook de esklarinet en de altklarinet voor. De dwarsfluit, en soms de piccolo, verzorgen de briljante kleur van de houtgroep. De hobo en de fagot voegen een geheel eigen kleur toe. De saxofoons complementeren de houtsectie, met alt, tenor en bariton, ondanks het feit dat ze van metaal gemaakt zijn. Dit heeft te maken met de manier van toonvorming. In veel gevallen ontstaat de toon d.m.v. één (klarinet en saxofoon) of twee (hobo en fagot) rieten.

Koperblazers

Naast de houtblazers kent het harmonieorkest de koperblazers. Deze instrumenten klinken door een andere manier van toonvorming en materiaal compleet anders. De kopergroep zou je nog kunnen verdelen in ‘scherp’ (trompet en trombone) en ‘zacht’ (hoorn, tenor-tuba en bas-tuba). Het lage register wordt in de hogere divisies versterkt met een contrabas.

Het slagwerk

Het slagwerk, terug te vinden in alle orkestvormen, bestaat uit gestemde en ongestemde instrumenten. Voorbeelden van gestemd slagwerk zijn: klokkenspel, xylofoon, marimba, vibrafoon en pauken. Ongestemd slagwerk is zeer divers, afhankelijk van sfeer en stijl. Van drumstel via diverse trommels, clave, triangle, vibraslap tot de "good old" bass drum.