Fanfare

Bladmuziek voor fanfare

Het fanfare orkest is één van de drie orkestvormen waar Ferskaat MP bladmuziek voor uitgeeft. De andere twee orkestvormen zijn harmonieorkest> (concertband) en brassband. Tezamen ook wel bekend als HaFaBra. Vanuit onze visie richten wij ons in het bijzonder op de lagere divisies en de jeugdorkesten.

Adolphe Sax

Het fanfare orkest is een Noord-Europese aangelegenheid. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de bezetting voor een groot deel uit saxhoorns en saxofoons bestaat. De uitvinder van deze instrumentengroepen is de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax (1814-1894). Geboren in België, waar hij ook zijn opleiding genoot, maar leefde het grootste deel van zijn leven in Parijs.
Zijn faam verdiende hij met de uitvinding en het ontwikkelen van de saxofoons. Daarnaast ontwikkelde hij de familie der saxhoorns. Beide groepen bestaan uit meerdere instrumenten die elkaar in omvang overlappen. Zo kunnen beide klankkleuren van laag tot hoog benut worden.

Het fanfare orkest

In het fanfare orkest komen we, afhankelijk van het niveau, de volgende saxen tegen (van laag naar hoog):

  • Baritone Sax
  • Tenor Sax
  • Alt Sax; en
  • Sopraan Sax

In enkele gevallen worden bas en sopranino ingeschakeld. De saxhoorns (zacht koper) bestaan uit: es-bugel, bes-bugel (1e,2e en 3e), bariton en euphonium (in bes) en voor de lage tonen de es- en de bes-bas. De ontbrekende schakel is de althoorn. Dit instrument is de laatste decennia verdrongen door de waldhoorn. De waldhoorn is qua kleur rijker dan de althoorn en past daarom ook goed in de ‘andere’ kopergroep: het scherp koper. Deze bestaat uit de trompet- en trombonesectie.

Het slagwerk, terug te vinden in alle orkestvormen, bestaat uit gestemde en ongestemde instrumenten. Voorbeelden van gestemd slagwerk zijn: klokkenspel, xylofoon, marimba, vibrafoon en pauken. Ongestemd slagwerk is zeer divers, afhankelijk van sfeer en stijl. Van drumstel via diverse trommels, clave, triangle, vibraslap tot de "good old: bass drum.

Uniek orkestgeluid

Net als het harmonie orkest kent de fanfare ondanks vele pogingen niet een standaard bezetting. Dit betekent dat de grootte van het orkest niet exact vast staat. Het fanfare orkest onderscheidt zich van bijv. de brassband (geen hout in de bezetting) vooral door de klankkleur. Door de aanwezigheid van een grote groep saxhoorns kan de fanfare warmer en milder klinken. In combinatie met de saxofoons geeft dat een uniek orkestgeluid.